WordPress je softver otvorenog koda koji možete upotrijebiti za kreiranje prekrasne web-stranice, bloga ili aplikacije. Prekrasni dizajni, moćne opcije, i sloboda u izgradnji čega god želite. WordPress je u isto vrijeme besplatan i neprocjenjiv. (izvor: http://hr.wordpress.org/)

Unatoč brojnim gotovim predlošcima koje nudi WordPress, dobro je upoznati kako napraviti jednostavnu dinamičku web stranicu kako bi mogli prilagoditi ili izraditi vlastitu WordPress temu. Boljim poznavanjem PHP-a, HTML-a i CSS-a, možete jednostavno stvoriti i prilagoditi bilo koju WordPress temu.

PHP (Hypertext Preprocessor), prije Personal Home Page Tools je programski jezik koji se orjentira po C i Perl sintaksi, namijenjen prvenstveno programiranju dinamičnih web stranica. PHP se ističe širokom podrškom raznih baza podataka i internet protokola kao i raspoloživosti brojnih programerskih knjižnica.

HTML (HyperText Markup Language) je programski jezik koji se koristi za kreiranje dokumenata na World Wide Web-u ( www). HTML se koristi za stvaranje hipertekstualnih datoteka (datoteka koje sadržavaju linkove).

CSS (Cascading Style Sheets) je jezik za oblikovanje stila koji određuje izgled HTML dokumenta. Npr. CSS može određivati vrstu slova, boje, margine, crte, visinu, širinu, pozadinsku sliku, napredno pozicioniranje i štošta drugo. HTML također može biti korišten za određivanje izgleda web stranice. No CSS nudi više mogućnosti, točniji je i profinjeniji. CSS podržavaju svi današnji preglednici.

Dok HTML koristimo za određivanje strukture sadržaja, CSS koristimo za njegovo oblikovanje. Odvajanje stila izgleda web stranice od sadržaja dokumenta, učinio je održavanje mnogo lakšim.

Za početak trebamo znati nekoliko osnovnih stvari kako bi kreirali jednostavnu WordPress temu. Najprije koje su datoteke potrebne za stvaranje uobičajene WordPress teme. Zatim, upoznati način izrade predloška za  svaku od tih njih. I na kraju, kako sve zajedno ukomponirati unutar WordPress-a. To je sve što vam je potrebno za stvaranje osnovne WordPress teme.

Dakle, krenimo sa stvaranjem naše vlastite WordPress teme u nekoliko jednostavnih koraka. Najprije odlučimo želimo li kreirati web direktno na server, ili lokalno, na svom računalu. Svakako bih preporučio lokalni rad, pošto bi direktno kreiranje na web serveru pokazalo svakim korakom sve manjkavosti i nedostatke, kao i greške. Ukoliko želite raditi direktno na web serveru, procedura je ista, upotrijebite WinSCP ili neki drugi FTP program. O tome kako se koriste FTP programi u posljednjem poglavlju.

Apache Web Server