Instalacija i konfiguriranje Apache web servera i MySQL

Postavljanje Apache web servera, priprema MySQL i PHP
Da bi instalirali WordPress lokalno, na svoj kompjuter, trebamo preuzeti neki od programa koji će to omogućiti. Vjerojatno najpopularniji, a k tome besplatan i jednostavan za rad je Xampp, koji omogućuje instalaciju Apache web  servera na lokalni kompjuter, i ujedno sadrži MySQL, PHP i Perl. Preuzmite Xampp i instalirajte.

Nakon instalacije, pokrenite program. Aktivirajte module Apache i MySQL. Omogućite Firewall-u pristup modulima za  aktivaciju. Trebamo preuzeti i novu verziju WordPress-a kako bi instalirali na svoje računalo, a ujedno kada napravimo web site i prenijeli na web server. Nakon preuzimanja, raspakirajte. Pronađite mapu u koju je instaliran Xampp i kopirajte mapu wordpress na:

c:\xampp\htdocs

Kreiranje WordPress MySQL Database
Vrijeme je za stvaranje naše prazne MySQL baze podataka koju će koristiti WordPress. U instaliranom XAMPP-u dolazi i phpMyAdmin.

Što je phpMyAdmin? phpMyAdmin je besplatni softver napisan u PHP-u s ciljem podrške administriranju MySQL-a preko World Wide Web-a. phpMyAdmin podržava širok raspon operacija s MySQL-om. Najčešće korištene operacije su podržane od strane korisničkog sučelja (upravljanje bazama podataka, tablice, polja, odnosa, indeksi, korisnici, dozvole, itd.), i imate mogućnost direktno izravno izvršiti bilo koji SQL.

Vratimo se stvaranju našeg localhosta MySQL baze podataka. Otvorite svoj web-preglednik i idite na: http://localhost/phpmyadmin/

U izborniku odaberite Baze podataka (Databases) i kreirajte bazu podataka npr: wp_test i kliknite Izradi. Tako smo kreirali bazu podataka koja je trenutno, naravno, prazna. Kliknite Provjeri privilegije na Dodaj korisnika. Pod Opće privilegije kliknite na Označi sve. Pri dnu prozora kliknite Kreni.

Instalacija i konfiguriranje postavki WordPress-a
Time smo pripremili sve za lokalnu instalaciju WordPress-a. U web pregledniku unesimo: http://localhost/wordpress. Kliknite Kreiraj Konfiguracijsku Datoteku i Započnimo! Popunite tražene podatke (koje smo malo prije naveli pri dodavanju korisnika) i kliknite Pošalji. Kliknite Pokreni instalaciju i popunite informacije. Kliknite na Install WordPress i logirajte se vašim korisničkim imenom i lozinkom.

WordPress – localhost